zaterdag 11 januari 2014

Zomaar een Zaterdag: kringloopkrukje, over eten en meer

Zaterdag is bij ons altijd een levendige dag.


Ik vlieg 's ochtends na het ontbijt vaak als een Mien Dobbelsteen door het huis en maak alles spik en span!  Wasjes draaien, stofzuigen, sanitair fris, opruimen, koelkast uitmesten... terwijl manlief met de kinderen boodschappen doet.

...Maar er is ook tijd voor gezelligheid en 'omrommelen' zoals we dat noemen. 
Dit potje zag ik bij de kringloop.. ja rood met wit dus die nam ik mee. Ik vulde hem met deze bolletjes: een klein soort roze Hyacinten. Voorjaar in huis, staat helemaal gezellig op de eettafel zo. Al wordt het buiten volgende week winter... Brr..



Ook viel vandaag de Ariadne at Home op de mat, vol met mooie foto's en ideeën. 
De Anjers van afgelopen week staan volop in bloei, wat een mooi bloemetje eigenlijk. Deze poseerde even voor de foto.


En... ik had weer een echt Kringloop- geluksmomentje. Ze staan er niet vaak, maar ik zag dit mooie krukje staan! (ja weer een) De man die daar alles inruimt, moest al lachen, hij kent me inmiddels al wel, stond ik weer met een 'opknappertje' onder mijn arm... "Vooruit... voor €2,- mag je hem meenemen!"  
Er staat nog een oude stempel onderop en hij is nog erg gaaf. 
Wat gaat de zon trouwens vaak mooi onder de laatste tijd, ook vandaag. Een grote gele bol die tussen de kale bomen door schijnt. Het bos is ook alle seizoenen mooi.


Iedereen gaat lekker zijn gangetje. Onze kleine meid kocht van haar zakgeld  vandaag "meisjes Lego". Ze heeft zich er, met hulp van haar grote broer, de hele middag mee vermaakt.

De weckpotten zijn weer gevuld: (Vlnr.) chiazaad, kruidenzout, gojibessen, kamillebloesem, gedroogde abrikozen, gebroken lijnzaad. In de achterste potten zitten Walnoten, notenmix, muesli, rozijnen, diverse theesoorten.. Het roer is nog steeds om op het gebied van eten. Ik lees er ook veel over en ik vind het ook leuk.
  • Veel van wat we eten is biologisch. (Behalve de eieren, die zijn biologisch weer minder gezond). Groente eten we dus van het seizoen. Heeft ook wel weer wat leuks.
  • Geen snoep en ongezonde koeken meer in de kast. Wel bio. volkorenkoekjes en pure chocola. Tussendoor pakken we wat uit de weckpotten of lekker wat fruit. 
  • Geen pakjes, zakjes, kant en klaar producten. Sauzen en dressings bijv. maken we zelf. 
  • Geen frisdrank, wel (dik)sap, bio.limonade en thee. 
  • Zo weinig mogelijk suiker/ aspartaam. Evt. honing of bio.rietsuiker. (wel lastig hoor, suiker zit in zoveel dingen!). Je mist de suiker wel steeds minder als je het minder eet.
  • Meer groente, minder vlees.
  • enz. 
Het lukt niet altijd natuurlijk (en een frietje op zijn tijd is ook heerlijk!), maar we zijn een eind op weg. En voelen ons er goed bij en het kost ons weinig moeite, daar gaat het om. Biologisch eten kost wel meer (das dan weer jammer;), maar dat hebben we er voor over. Besparen we weer op andere dingen. Het staat wel gezellig, al die gevulde weckpotten in de keuken.

Verder haak ik nog steeds veel bloemetjes
hier kom ik in de volgende blogpost op terug!

27 opmerkingen:

  1. dat kun je wel een drukke Zaterdag noemen, ik doe dat rondje altijd op Maandag.
    Ik eet op dit moment ook weinig suiker, althans dat probeer ik, want het zit inderdaad in veel producten.
    je potten zijn goed gevuld..hier ook nog steeds de goija bessen.
    Fijne Avond.

    Groetjes,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi potje en krukje heb je bij de kringloop vandaan gehaald. Knap hoor dat jullie het als gezin zo goed volhouden met gezond eten. Ik probeer er ook wel op te letten maar het gaat nog niet zo ver als dat ik bij jou lees. Jammer dat het vaak stukken duurder is hè? Fijn weekend, Pascale X

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ben wel benieuwd waarom biologische eieren dan weer minder gezond zijn?????
    en doe eens wat linkjes naar websites over biologisch eten?? ben wel benieuwd!!

    groet
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie foto's, ga je het krukje weer verven? Ik ben ook wel benieuwd naar waarom biologische eieren minder gezond zijn? Mmm lekker goji-bessen, die eet ik vaak zo uit het handje.
    Meisjes-lego, mijn dochter is er ook dol op!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt als een ideale zaterdag..man weg met kids en huis voor je alleen om te boenen..heerlijk! Hier is het meestal..te lang uitslapen, te lang keutelen op bed, te lang boven blijven hangen voor was etc en te laat beneden voor ontbijt.. en dus de andere dingen die je eigenlijk de ochtend had willen doen.. Dat bio eten is een goed voornemen! Hier probeer ik er ook erg op te letten, maar gaat idd ook niet zo ver als ik hier lees. Ik heb ook niet van die gezellige weckpotten..zou dat het zijn?
    Je kringloopkruk is leuk!! Ik moet ook gauw weer eens naar de kringloop!
    Geniet lekker verder van je gezin!
    Groetjes Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Miriam,
    Wat een gezellige post is dit. Hyacinthen op tafel, lekker tijschriftje erbij... Nog bloeiende anjers en heerlijk spelende kinderen. De lekkere ontspannen zaterdagsfeer spat er van af... Heerlijk!
    Je bent ook nog steeds heel erg goed bezig met de noten en zaden zie ik. Al is het maar voor het mooie aanzicht in je keuken, ik vind het super staan... Goed bezig naar een steeds gezonder leven.
    Ik wens je een heerlijke zondag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk je keuze voor eten te lezen, zo eten wij al een paar jaar en we voelen ons er supergezond en fit bij! En wat een gaaf krukje heb je weer gevonden, helemaal mooi! Ik ben benieuwd of je hem zo laat of nog gaat verven! Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt als een heerlijk zaterdag! Vraagje, wat is er met biologische eieren? Ik probeer namelijk ook heel goed bezig te zijn, maar dat van die eieren weet ik dan weer niet, nu gaat het mij ook om de kip, maar goed. Ik ben erg nieuwsgierig! hihi fijne zondag nog, Groetjes Lisanne
    www.draadenpraat.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Whaaaaaaa 2 euro voor zo een geweldig krukje! Wereldvondst. Krukjes heb je nooit genoeg ook.
    En ik haalde ook bolletjes in huis, gewoon voor de gezelligheid. Morgen mag ik weer kringlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een heerlijk gevarieerde post. En herkenbaar, zo'n van-alles-dagje.
    Groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha ha! Jij bent idd lekker druk bezig! Hier viel de Ariadne ook op de mat, hoop dat ik er vandaag aan toekom. Gezellig, je potje met bolletjes en wat heb je een leuke krukjes op de kop getikt!

    Fijne zondag!

    Groetjes, Pietrik

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat leuk die plank met al dat 'good food' ... bij mij staan al die potten in een kastje omdat er in het keukentje geen plank past, maar dit staat zoveel gezelliger. Hier dus ook geen (geraffineerde) suiker, pakjes en zakjes en inmiddels ook geen tarwe- en roggegluten meer maar dat heeft een medisch verhaaltje. Soms lastig, maar zo ontdek je steeds meer recepten die zoveel lekkerder zijn dan de menuutjes waar we ooit zo tevreden over waren :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goed bezig dus! Lekker zo'n zaterdag! En je krukje is erg leuk, die wordt vast weer net zo mooi als die andere! Hier ook zoveel mogelijk bio eten, ben nog niet helemaal zo ver als jij wat betreft de suiker en zaden, maar hier allang geen pakjes meer, we maken het zelf! Geen e nummers..en zeker niet de smaakversterkers. Chips zijn af en toe wel lekker maar dan let ik op wat erin zit. Ik hou zelf helemaal niet van muesli, en brood vind ik het lekkerste ontbijt, maar ik doe. U wel af en toe een budwigontbijt, ken je dat? Oudste vindt het ook lekker, manlief en jongste willen het niet helaas. Ook heeft oudste van 13 een enorm goed ontbijt aan havermoutpap, overnightoats en dan met een appeltje en kaneel...hij zit de hele ochtend vol! Nou ben ik ook benieuwd naar die biologische eieren...waarom niet gezond? Nou ik ben ook geïnteresseerd naar linkjes dus als je die hebt, graag! Groeten, Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een leuke post, leuk om een kijkje in jouw zaterdag te nemen! Ik ben zelf ook zo gek op bolletjes, zo gezellig staat het altijd. En je haalt gelijk een stukje voorjaar in huis..

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Goed van je gezin dat ze lekker meedoen met dat gezonde eten (zou bij ons meer problemen geven, denk ik). Nu gebruiken we sowieso geen zakjes en eten we elke dag vers (behalve zaterdag, want dan is het papa's zelfgemaakte frietendag!), maar we zijn niet zo van de muesli, granen en gedroogd fruit. Dat laatste heb ik nu wel vaker in huis, maar ik ben de enige die het lekker vind. Ik vind het ook niet zo slim dat biologisch duurder is. Maak het goedkoper, dan zouden er volgens mij veel meer mensen gezond eten. En dat kost dan weer minder in de gezondheidszorg....
    Leuk krukje heb je op de kop getikt! En voorjaarsbollen zijn altijd leuk om te zien, lekker lente in huis halen!
    Fijne zondag!
    Liefs, Peetje

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een gezellige post Miriam, behalve je mooie kringloopvondsten en je bloemen vind ik ook het stukje over voeding wel heel mooi.
    Al ruim 30 jaar ben ik vegetariër, dus ik heb vaak moeten zoeken naar producten waar voldoende vitamines en voedingsstoffen in zaten, nu is dat we wat makkelijker, maar 30 jaar geleden had mijn moeder wel moeite met mijn omschakeling:)
    Onze oudste is van jongs af aan ook vegetariër, heel bewust koos ze hiervoor, vaak wisselen we recepten uit, we zijn allebei jammergenoeg allergisch voor noten e.d en ook heel veel fruit valt af, maar gelukkig is er veel wat we wel kunnen eten.
    Veel succes met deze gezonde inslag!!!

    Lieve groetjes, Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Een heel mooi potje en krukje heb je weer weten te scoren!
    Wat zijn jullie goed bezig met het eten zeg, ga zo door :)
    Nog een fijne zondag, Rensina

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Heerlijk zo'n zaterdag. iedereen lekke bezig.
    Ik probeer ook op goede voeding te letten, maar het is jammer dat het zoveel duurder is.
    Maar yoghurt, fruit,groente en brood van de bakker zijn al een heel deel van de maaltijd.
    Ben benieuwd naar je haakwerk!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hee wat grappig, zo'n rood potje heb ik ook (2 zelfs), die kwamen vorig jaar van de Albert Heijn met... voorjaarsbolletjes erin! :) Het krukje is ook weer tof. Wij proberen ook veel biologisch te eten en rondeel-eieren, die schijnen het beste te zijn.
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wat een gezellig potje heb je gescoord bij de kringloop! Staat erg gezellig zo op tafel. Je foto's zijn trouwens ook super, krijg ik op het moment steeds niet voor elkaar (te donker in huis). De zon gaat inderdaad steeds heel erg mooi onder! Ik kan me er over blijven verbazen, de luchten zijn soms betoverend mooi!!!

    Liefs, Vera

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Leuk potje met die bolletjes erin. Het krukje is een koopje. Daar heb je vast veel plezier van. Ik wens je alvast een fijne week. Groetjes, Nancy.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Klinkt gezellig Miriam, die zaterdagen bij jullie ☺.
    Leuke kringloopvondst weer.....
    En dat eten............heb dan geen weckpotten staan (wél leuk hoor, maar geen ruimte!) maar voor de rest klopt jouw lijstje ook met ons gezin.
    Vindt het ook jammer dat het zoveel duurder is om bio-, en ecologisch boodschappen te doen, maar hebben die keuze gemaakt en GAAN ERVOOR. Bezuinig inderdaad ook op tal van andere aspecten.

    Gezellige dag gewenst.

    Lieve groet, Caroline.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Eeen heerlijke zaterdag zo te lezen....! Super vondsten heb je opgedaan!!
    Groetjes Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik ben ook helemaal voor gezonde voeding! We eten niet biologisch maar wel let ik goed op (nep)suikers, vet en de veel te veel toegevoegde E-nummers. Ook hier geen pakjes etc.
    Wat heb je een kei leuk krukje op de kop getikt....das nog eens boffen zeg!
    Groetjes van Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Leuke blog! De foto van de zon door de bomen vind ik erg mooi! Ik eet zelf ook ongeveer zoals je beschrijft. zo puur en oergondisch mogelijk. Fijn gevoel is dat he: om zo gezond te leven en toch te kunnen genieten...Snoepen is voor mij: gedroogde dadels, een lekker mandarijntje of een stuk hele pure, suikervrije chocola:)

    Groetjes,
    Lindia

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Bij de Aldi heb je ook aardig wat bio producten en helemaal niet zo duur. Ook verkopen ze Stevia daar maar heb nog niet naar het etiket verder gekeken want ik heb nog staan.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat een leuk, een berichtje! Dank daarvoor!