zondag 26 juli 2015

Makkelijke Moestuin- Quiche!

In de Makkelijke Moestuin schieten groentes soms door met mooie bloemen in je groente als gevolg, wat ten koste gaat van de smaak van je groente. Snel de bloemknoppen er uit halen en een gerecht bedenken. 
Deze quiche kan natuurlijk ook met niet doorgeschoten groente ;)
(Snij)bietenblad, Palmkool (zie je die donkergroene "palm" in m'n moestuin?), spinazie...


Ik maakte een tijdje terug een quiche met Spinazie en Palmkool:


Ik plukte de spinazieplanten zo goed als kaal, plukte er twee sappige palmkool bladeren bij... 
En begon aan mijn quiche. Hier het o zo simpele, snelle (ook fijn;) maar lekkere gerecht. 

Recept voor 1 quichevorm - hoofdmaaltijd 4 personen:

1. Maak zelf je quichedeeg; 125 gram (bio tarwe)bloem, 100 gram boter op kamertemperatuur, 60 ml water en een snufje zout. Goed kneden en even laten rusten. (dit is een verhouding; wij maken vaak wat meer (grote eters hier;). Als je deeg over hebt, maak op het eind nog wat mooie 'banen' voor er boven op!

2. Roerbak de fijngesneden spinazie en palmkool (of snijbiet!)op een heel laag vuurtje in wat (bio) boter, knijp er 4 knoflooktenen  over uit (you only live once;) en fruit er een 2 gesnipperde uitjes in mee. Beetje peper en zout voor de smaak erbij.

3. Rol het quichedeeg uit (met wat bloem op je aanrecht zodat het niet vastplakt;) en leg het in een met olijfolie ingevette quichevorm. Druk het een beetje over de (ingevette;) rand.

4. Verdeel het spinaziemengsel over het deeg. Leg hierna de in reepjes gesneden zalm erover heen (ook lekker en meer budget; hamblokjes!), de in kwarten gesneden cherry tomaatjes en brokkel er wat geitenkaas overheen. Wederom beetje beter en zout toevoegen... we houden niet van smaakloze taartjes.

5. Normaal maakt men over een quiche een Liaison (duur woord voor mengsel wat je taart bindt;) van: 2 eieren en een scheut kookroom of slagroom. Hierdoor kan je taart wat papperig worden, wij houden hier niet zo van. Ik maak de liaison door 2 eieren en een eetlepel geraspte kaas in een beker te doen. Klutsen en er netjes overheen gieten. 

6. Strooi en op het laatst nog flink wat geraspte kaas overheen... Bak de quiche in zo'n 35 minuten gaar op 200 graden. Heerlijk met een frisse salade (hier uit eigen tuin;) en een goed glas witte wijn. 

Gisteren, 26 juli, maakten we deze quiche; de spinazie werd vervangen door palmkool en snijbiet,
de zalm werd vervangen door ham. Het is echt snel klaar..! En zo lekker...


Woeps, de oven in en....



...smullen maar!

Bonne appetit!

6 opmerkingen:

  1. Ziet er heel smakelijk uit zeg, bedankt voor het recept en eet smakelijk:) groet Francien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ik heb hem vandaag gemaakt. Ik had geen zalm met ger.ham. Hij smaakte heerlijk. Groeten Tony

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm, ik krijg er honger van! Heb net de laatste snijbieten eruit gedaan en aan de kippen gevoerd omdat ze zo doorgeschoten waren. Had ik dit eerder geweten ;-)
    Ik ga je receptje bijhouden, zeker en vast, en misschien met andere groenten maken...
    Groetjes, Sigrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker hoor! Maar wat te doen met onze doorgeschoten bloeiende AHmoestuin broccoli?
    (zaadjes bewaren voor volgend jaar?!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik (nog) geen ervaring in. Zitten er nog eetbare stukken aan de doorgeschoten broccoli? Dan kun je het nog prima gebruiken voor de quiche!

      Verwijderen

Wat een leuk, een berichtje! Dank daarvoor!