vrijdag 5 juni 2015

Raapsteeltjesstamppot!

Gisteren leken de Raapsteeltjes een mooie hoogte te hebben om te oogsten.
Groot genoeg, maar nog wel fris en knapperig!
Het was ideaal weer voor de groei; aan de frisse kant, aardig wat regen en af en toe zon.
Wil je ze zelf zaaien? Kies dan een plekje in de half schaduw uit. Kan ook prima in een teil of grote bloempot!


Ik had ergens gelezen dat als je de Raapsteeltjes afknipt (dus niet met wortel en al uit de grond trekt), ze nog een keer opkomen. Het proberen waard toch? Dus 1/3 van de Raapstelen geoogst voor 4 personen. Heb je bieslook? Doe dat er ook doorheen, heerlijk namelijk! Oogst de Raapstelen kort voordat je ze gaat bereiden. Hoe het smaakt? Beetje als andijvie, maar dan iets pittiger/ knapperiger... lekkerder!

Recept voor Raapsteeltjesstampot:
- Schil de iets kruimige aardappelen en kook ze gaar
Stamp ze kruimig maar wel wat smeuïg> ik deed er tijdens het stampen een scheut olijfolie, peper, zout en..
1 bekertje crème fraiche bij (superlekker voor de frisse touch!).
- Schep meteen hierna de fijn gesneden Raapsteeltjes en Bieslook er door heen.

Nu al klaar..? Ja! Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Ik bakte er een biologisch Runderslavinkje bij.
Maar het is ook heerlijk met blokjes kaas en gebakken spekjes.
Of, zoals ik het dit weekend ga maken, met kort gebakken blokjes Chorizo! 

Moestuinupdate:
Het vogelnet die over de moestuin heen hing, heb ik er af gehaald. Alles werd te groot, dus niet handig. 

De teil met wortelen groeit  supergoed! Wordt vast lekkere hutspot in de herfst!
Of wortel- pompoensoep met spekjes....

De teil met pluksla kom ook aardig goed op, net als de mini kropsla! Alleen nog weinig spinazie. (vak links)


De Sugarsnaps en Peultjes klimmen  steeds verder naar boven. Vooraan in de pot zie je de pompoenplant.
Tegen het rek (maar dan moet je goed kijken;) zie je de tomatenplantjes. Die lijken goed aan te slaan.
De klimcourgette heeft bezoek gehad van meneer slak! Balen.. hoop dat hij het redt. Nog maar even snel
wat slakkenkorrels gestrooid. Voor de rest groeit alles uit zijn voegen. Ik moet echt meer gaan oogsten.
De spinazie is eigenlijk al te groot. Heb al heel wat bladeren geoogst maar blijft groeien. Nu nog knapperig. Dus die weekend ook nog maar even een salade maken van spinazie, rucola, snijbiet en bieslook...


De Dille doet het supergoed. Heerlijk... verse dille! Nog nooit eerder gehad maar superlekker bij div. gerechten.

Ben benieuwd of alle groente nog een beetje fris is na deze hete dag... En dan vanavond regen maar ook hagel! Hoop dat alles het overleefd. Blijft toch een heel avontuur, zo'n moestuin ;)

6 opmerkingen:

  1. Wat leuk om te zien, een teil met peen. Het ziet er allemaal heerlijk vers en groen uit, eet smakelijk:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om te zien en te lezen! Fijne, groene foto's! Ik vind de maand mei de mooiste maand, wanneer alles lekker groeit en groen wordt.

    Fijn weekend! Liefs, Vera

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig blogje weer! ik wil best planten, maar kost zoveel tijd, en met een baan, wordt iets moeilijker ik volg u blog graag..groetjes uit Arnhem...liefs soraya

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gezellig moestuinieren in het klein, leuk en nog lekker is dat je er lekker van kunt eten.
    Groetjes El

    BeantwoordenVerwijderen
  5. stampot raapsteeltjes is mijn absolute lievelingsmaaltje. Maar dan met een onsje (achter)ham er kleingesneden door. Heerlijk! Wist niet dat dat ook zelf makkelijk te kweken is. Maar eens kijken bij de zaadjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat een leuk, een berichtje! Dank daarvoor!